04 October 2011

Kek Hujan Panas

Sumber : Azlita Aziz





KEK HUJAN PANAS



325 g butter/margerin
1 1/2 gelas gula
2 1/2 gelas tepung gandum
5 biji telur gred A
150 g seri kaya
50 g susu pekat manis
300 g kelapa parut
sedikit pewarna merah,hijau dan kuning.

Sediakan pengukus dan biar hingga mendidih
Pukul butter bersama gula hingga kembang
Masukkan telur satu persatu
Masukkan serikaya,susu tepung
Pukul lagi hingga adunan sebati,ketepikan
Bahagikan kelapa parut kepada tiga bahagian dan warnakan satu persatu
Masukkan kesemua kelapa parut berwarna ke dalam adunan,gaul sebati
Tuang adunan ke dalam bekas 9"x9" yang sudah di griskan,tutup dengan aluminium foil
Bila pengukus dah mendidih,kukus selama 1 jam atau hingga masak.
Potong apabila kek dah sejuk.

P/s : kalau malas nak carik kelapa tua,pi kedai beli kelapa parut yang dah kering tu pun boleh,cuma rasanya sedikit berbeza ler.

No comments:

Post a Comment